Orthomoleculaire Voeding

Orthomoleculaire Voeding voor de hond

Bij orthomoleculaire therapie staat gezonde voeding bovenaan. Het gaat hierbij niet alleen over supplementen zoals soms wordt gedacht, maar het gaat over goede gezonde dagelijkse maaltijden voor de hond. De orthomoleculaire voedingsleer wil ervoor zorgen dat de cellen in het lichaam de juiste voedingsmiddelen krijgen, in een optimale hoeveelheid. Het is een studie naar de werking van voedingsstoffen in het lichaam, om een goede gezondheid te bereiken én natuurlijk in stand te houden. Behalve vitaminen en mineralen, zijn de juiste aminozuren (bouwstoffen van eiwitten), vetzuren, fytonutriënten (plantenstoffen) en water de stoffen waar het om gaat. En dan ook nog in de juiste verhoudingen.

Bij een orthomoleculair voedingspatroon gaat je hond niet ‘op dieet’. Het is het bewust worden van wat je hond eet, de vulling uit de voeding schrappen en overstappen op gezonde voedingsstoffen. Het gaat ook niet om een strijd van brok versus vers vlees, het gaat om de juiste voeding voor jouw hond. Er is geen algemeen voedingsadvies, voeding is altijd maatwerk! Je kunt misschien al een prima gezonde maaltijd aan je hond geven, maar dan is het nog wel de vraag of die voedingsstoffen wel allemaal worden opgenomen in het lichaam. Bij orthomoleculaire voeding kijken we hiernaar, maar ook naar zaken als neurotransmitters, hormonen en de darmflora. Een verstoring in de darm kan namelijk leiden tot allerlei fysieke, maar ook mentale klachten. Gezonde voeding, verantwoorde beweging en ontspanning zorgen voor een fysiek en mentaal gezonde hond...

Vaak zie je op diverse fora de vraag voorbij komen: wat geven jullie nou aan je hond, wat is een goede voeding voor een pup of senior? Het antwoord daarop is heel simpel, er is niet één goede voeding voor alle honden. Een sporthond heeft een ander voedingspatroon nodig dan een senior, een hond die revalideert heeft weer ander voedingsstoffen nodig dan een snel groeiende puber. Maar de ene pup is de andere niet, en die ene senior kan misschien nog wel op een behoorlijk niveau sporten terwijl de andere senior alleen maar op de bank ligt. Voeding is zoals gezegd altijd maatwerk, afgestemd op de individuele hond (en natuurlijk op jouw mogelijkheden).

Het herstellen van de balans

Ons voedsel bevat tegenwoordig veel minder voedingsstoffen door uitputting van de bodem, en door de vele industriële bewerkingen. Tel daarbij op dat er veel additieven zijn toegevoegd, dat voedsel is bespoten met pesticiden en schimmeldodende stoffen, het verpakt is in synthetisch materiaal…. Onze huidige voeding is vaak niet meer toereikend voor wat ons lichaam nodig heeft, het lichaam raakt daardoor uitgeput en kan ziek worden. Dit geldt voor ons, maar net zo goed voor onze honden. Of hij of zij nu brok of kvv eet: de dieren en de planten waarvan het voer is gemaakt krijgen ook te weinig voedingsstoffen binnen. Wat onze viervoeters nodig hebben is een balans van de juiste eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Om deze balans te herstellen moeten we weer terug naar voeding die de cellen opbouwt en niet afbreekt, en er moet voeding uit menu dat niet goed voor je hond is. De balans moet weer worden hersteld. Voeding in plaats van vulling!

Welvaartsziekten treden ook bij de hond steeds vaker op, gedragsproblemen, overgewicht, allergie, huidklachten en jeuk...met gezonde voeding kunnen we dit op de juiste wijze beïnvloeden. Hierbij werk ik vaak samen met een dierenarts of specialist.
Met een orthomoleculair voedingspatroon krijgt je hond:

* Een beter slaappatroon

* Heeft hij of zij meer energie

* Is je hond rustiger in zijn hoofd

* Is er meer focus

* Is je hond minder stressgevoelig

* Wordt de huid gezonder, en neemt jeuk af

* Is er minder last van haaruitval

* Raakt je hond minder snel geblesseerd

* Gaat je hond naar een gezond gewicht

* Nemen spijsverteringsklachten en spierkramp snel af

We kijken naar het individu: Voeding is afgestemd op de individuele hond. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Natuurlijk is orthomoleculaire therapie geen vervanging voor een dierenarts of specialist. Met goede voeding ondersteunen we de gezondheid, maar indien nodig verwijzen we je altijd door.

Maak eens een afspraak om samen naar het voedingspatroon van je hond te kijken!

Het eerste consult (online of in de praktijk) is €70,- Dit is inclusief intake en uitgebreid voedingsadvies, en eventueel aromatherapie of Bach Bloesems. Een vervolgconsult is €40,- (ca. half uur)

 

Op dit moment is er helaas een cliëntenstop voor orthomoleculaire consulten!