Hersenwerk

Bij hersenwerk gaat je hond geconcentreerd op zoek naar iets lekkers of leuks, door middel van zijn neus. Honden bekijken de wereld met hun neus. Pasgeboren honden zijn doof en blind, maar kort na de geboorte doet de neus het al. Reuk is het eerste zintuig dat na de geboorte werkt, en het laatste dat stopt. Oude honden kunnen doof en blind worden, maar de neus blijft doorgaan. Met spelletjes en (zelfgemaakte) puzzels waarbij de hond zijn neus moet gebruiken, zorg je voor uitdaging en voldoening. Hersenwerken is ontdekken, en vooral nadenken. Je hond wordt er behoorlijk moe van, en geniet na het hersenwerken van verdiende ontspanning. Van hersenwerk krijg je een vrolijke hond, vol zelfvertrouwen, die heerlijk voldaan is. Hersenwerk is teamsport, dat betekent dat de hond samen met de baas aan de slag gaat. Het succes van het zoeken staat of valt met de begeleiding die de hond krijgt. Het is dus niet alleen maar even snel wat brokjes strooien en de hond laten zoeken, het is zo veel meer dan dat....

                                                                                     foto Edward Veldkamp

Sommige honden zoeken met hun neus, maar anderen duwen, porren, snuffelen en schuiven om tussen het materiaal hun beloning te vinden. Elk spel heeft een duidelijk begin en einde, hierdoor leer je de hond wanneer het zoeken begint en wanneer het klaar is. De beloning kan voer zijn, maar ook een speeltje. Niet alle honden zijn voergericht, het is zeker ook mogelijk om te hersenwerken met het favoriete speeltje van je hond. Je kunt diverse soorten materiaal gebruiken om een spel van te maken: van huishoudelijke spulletjes, tot veilig kinderspeelgoed, handdoeken, en ga zo maar door. Elise heeft de opleiding Gevorderd begeleider Hersenwerk voor Honden gevolgd, het is mogelijk om bij KynoCompleet een individuele workshop te volgen, of een workshop in een kleine groep. Op onze locatie is een flinke voorraad materiaal aanwezig, zodat je van alles onder begeleiding kunt uitproberen. We starten met simpele (zelfgemaakte) puzzels, en we maken het steeds wat moeilijker. De hond heeft altijd succes, zodat zijn motivatie hoog blijft. We werken op het niveau van je hond, zodat frustratie voorkomen wordt, en de hond plezier blijft houden. Hierbij wordt veelvuldig beloond, één brokje is geen brokje bij hersenwerk.

Bij KynoCompleet kun je een workshop volgen met een kleine groep deelnemers, of een privéworkshop aanvragen om te leren hoe je samen met je hond kunt hersenwerken. Hersenwerk is leuk, het ontspant, haalt je hond uit zijn hoofd, en stimuleert de hond om zelf na te denken. Daarom is hersenwerk geschikt voor pups, voor jonge honden, voor senioren én voor honden die even wat minder kunnen/mogen bewegen.

Wat doet hersenwerk nog meer?

-het stimuleert de zintuigen

-het maakt creatief, de hond zoekt zelf naar oplossingen

-helpt honden ontspannen bij b.v de dierenarts

-het versterkt de band tussen baas en hond, bijvoorbeeld bij herplaatsers

-leert honden concentreren

-het geeft afleiding in spannende situaties, een simpele zakdoek kan al een hersenwerkje worden

-maakt wachten minder moeilijk, bijvoorbeeld op een terras

-het leert jonge honden de wereld ontdekken

-het helpt onstuimige puberhonden om wat beter te focussen

-helpt de senior om geestelijk fit te blijven

-kan ingezet worden na een operatie, of tijdens een revalidatietraject

-het vergroot het zelfvertrouwen bij de onzekere hond, want hersenwerk is altijd succesvol

-het kan ingezet worden ter ondersteuning van gedragstherapie

                                                                   

> Een workshop (dagdeel) wordt gegeven voor maximaal 5 honden met baasjes, en kost € 45,- per baas-hond combinatie.

> Een privéworkshop van 1,5 uur kost € 65,- Hierin leer je de basis van hersenwerken met je eigen hond, en krijg je uitleg over de opzet van een spel en welk materiaal je veilig kunt gebruiken. Samen gaan we op zoek naar wat je hond leuk vindt, en krijg je inzicht in het puzzelgedrag van je hond.

Tijdens de workshop blijven de honden aangelijnd, daardoor kunnen honden die het in een groep wat moeilijker hebben ook deelnemen. Deze workshop is ook geschikt voor fokkers die met hun nest iets leuks willen gaan doen. Neem contact op via info@kynocompleet.nl

Locatie voor privéles en workshops is Oosteind (NBr)